LOODGIETERSWERK IS ALTIJD INGEWIKKELD

Tijdens bouwconstructie werkzaamheden is de loodgieter belast met het aanleggen en onderhouden van sanitair, verwarmingsinstallaties, waterleidingen en / of rioleringen. Zij zorgen ervoor dat alle buisaansluitingen waterdicht en lekvrij zijn. De laatste jaren is zelfs de reparatie van je cv-ketel bij loodgieterswerk toegevoegd. Alhoewel dit vak vaak als een simpel vak wordt gezien is dit eigenlijk altijd heel ingewikkeld. Vooral bij reparatie klusjes kan het werk heel ingewikkeld worden. Denk maar aan een lekkage in de wateraf –en aanvoer of je waterleiding.

Een simpele maar goede vergelijking kan gemaakt worden met een fietsenreparateur. Stel je hebt een lekke band, de oplossing lijkt natuurlijk heel simpel te zijn: je moet een nieuwe binnen –of buitenband, of je binnenband kan gelapt worden. Alvorens de binnenband gerepareerd kan worden moet eerst de lekkage gevonden worden. Dit vergt de meeste energie en kan heel ingewikkeld zijn. Zo ook het vinden en repareren van een lekkage in de waterleiding.

Waterleiding lekkages

Waterleiding lekkages kunnen ontstaan doordat de waterleidinginstallatie op een verkeerde manier is aangelegd. Hierdoor ontstaan er spelingen tussen leidingen waardoor water sijpelt. Het kan ook dat een waterleidingbuis wordt doorboord door een scherp voorwerp tijdens het boren in wanden.

De eerste hints voor het constateren van lekkages in je waterleiding zijn een kraan die blijft druppelen of een watervlek op de muur of op het plafond. Bij een druppelende kraan is de oorzaak de verouderde rubber van de kraan die door het dagelijks open –en dichtdraaien vermoeid en dol kan worden. Zo een lekkage kan gemakkelijk en snel verholpen worden. Hiervoor heb je nodig: een moersleutel, een schroevendraaier, een kleine tang en een nieuw rubber (kraanleer) om de oude te vervangen. Zorg ervoor dat je de hoofdkraan eerst afsluit voordat je de volgende stappen volgt.

  1. Laat de kraan leeglopen
  2. Schroef de dop van de kraan vast
  3. Draai het binnenwerk van de kraan los
  4. Draai het spilgedeelte van de kraan los
  5. Draai de schroef van de oude kraanleer los
  6. Verwijder het oud kraanleertje
  7. Plaats het nieuw kraanleertje
  8. Zet de kraan weer in elkaar

Als jouw lekkage een vlek op de muren of het plafond heeft gecreëerd dan ligt het probleem dieper dan het kraanleertje. Hiervoor zal je wel een gespecialiseerde loodgieter moeten inschakelen. Deze kan dan op zoek naar het probleem en de locatie van het probleem vastleggen.

Lekdetecties

Er zijn tegenwoordig ook geavanceerde manieren om de bron van een lekkage te detecteren. Er zijn bedrijven bij wie het uitvoeren van een lekdetectie aangevraagd zou kunnen worden. Er zijn verschillende manieren waarop lekdetecties kunnen worden uitgevoerd, dit hangt af van de soort lekkage. Het vinden van een lekkage rondom koud water kan gedaan worden met trillingen die de locatie van de bron vaststellen.  Bij warm water leidingen maakt men gebruik van een thermografische camera die de temperatuurverschillen tussen water binnen en buiten leidingen kan laten zien. Nadat de bron van een lekkage is gevonden zal de loodgieter de lekkage moeten verhelpen. Het voordeel van lekdetecties is dat er geen onnodige hak –en snijwerk nodig is, waardoor werkzaamheden netter, vlotter, maar ook goedkoper worden.

Loodgieterswerk is niet altijd even simpel, het werk wordt meestal ingewikkeld na installatie en ingebruikname. Gelukkig hebben wij technieken en hulpmiddelen om het detecteren van lekkages te vergemakkelijken.