Gebruiken douches en toiletten dezelfde afvoer?

Heel wat voorbereidingen gaan vooraf aan de bouw van een woning, appartement of hotel. Een goede voorbereiding is het fundament voor een goed bouwwerk. Een van de belangrijkste onderdelen van het bouwplan is de inrichting van de badkamer. Wat je je zeker hierbij zult afvragen is: welk gedeelte van het gebouw is de beste plek voor de wc en het bad en hoe moet de afvoer van het afvalwater plaatsvinden?

Verloop van de leidingen

Het verloop van de leidingen wordt in nieuwbouwwoningen zoveel mogelijk eenvoudig en efficiënt gemaakt door de badkamers, wc’s en keukens boven elkaar te plaatsen zodat rioolbuizen en leidingen niet dwars door je woonkamer heen lopen. Als je een badkamer wilt verbouwen, kun je het best je oude badkamer transformeren in een  nieuwe badkamer omdat de sanitaire voorzieningen al daar aanwezig zijn. Heb je het liefst een ander plek voor je badkamer,  kies voor het gemak een plek nabij waterleidingen en rioolaansluitingen. Afvalwater vanuit de keuken, bad en toilet worden via de afvoerbuizen afgevoerd naar riolering. Het afvoersysteem wordt onderverdeeld in 2 delen namelijk het kanalensysteem binnenshuis en het buizensysteem buiten het huis. Het kanalensysteem binnenshuis loopt vanaf de afvoer van de sanitaire voorzieningen en tapppunten terwijl het buizensysteem zich buiten het huis bevindt en het afvalwater in de riolering laat lozen.

Afvoer toilet

Ook het toiletafvoer moet nauwkeurig aangelegd worden. Het is belangrijk dat deze zoveel mogelijk kort is en dat de bochten minimaal zijn. De plaats van de toiletafvoer kan in de vloer of in de muur en moet zo goed mogelijk afgestemd zijn op het type toilet en de aansluitstukken die daarvan deel uitmaken.

Afvoer douche installeren

Voor een goede afvoer van de douche dien je met zorg de afvoer onder de douchebak te installeren. Zo voorkom je dat tijdens het douchen een plas water ontstaat.

De afvoer van een douche installeer je zo:

  • De afvoerplug dien je eerst aan te bregen onder de douchebak.
  • De sifon wordt aan de onderkant van de douchebak geplaatst.
  • Geef de douchebak de juiste plek in het onderstel dat al klaar ligt.
  • Gebruik een schroefkoppeling om de afvoerbuis aan de sifon vast te hechten.
  • Gebruik pvc- lijm om koppelingsstukken aan elkaar te bevestigen.
  • Voldoende niveauverschil van ongeveer 4 mm per meter garandeert een goede afwatering.

Afvoer douche en toilet combineren

 Wil je de afvoer van het douche en toilet samen aansluiten op de hoofdbuis dan is het belangrijk dat er een standleiding wordt geplaatst. Deze loopt verticaal vanaf de grond waarop het gebouw staat tot boven het dak en waaraan alle leidingen zijn verbonden. Een standleiding is een leiding dat zorgt voor ontspanning van de binnenriolering. Het deel van de standleiding dat boven het dak uitsteekt zorgt voor de ontspanning. Doordat de binnenriolering in contact komt met de buitenlucht ontstaat er ontspanning. De binnenriolering moet dus voldoende belucht en ontlucht worden. Als er geen ontspanning is dan bestaat het risico dat de wc de platte sifon van het bad of douche eerst zal leeg trekken. Een standleiding moet aan een aantal eisen voldoen om te voorkomen dat er stankoverlast ontstaat.

Wil je jezelf moeite besparen om de water afvoer aan te leggen of wil je de lekkages verhelpen, schakel dan een professionel loodgieter die alle expertise bezit op dit gebied.