Basis tips om een verstopping te verhelpen en bel een loodgieter voor verdere hulp

Verstoppingen zijn niet prettig. Behalve dat het water niet doorstroomt, ervaar je een ook stinkende geur in huis. Een verstopping in het toilet is veel erger, als je moet zien hoe de menselijke uitwerpselen blijven drijven in de pot. Hier zijn er basis tips die je kunt gebruiken wanneer je een verstopping in jouw leidingen of toilet hebt.

 1. Kokend water

Giet een pot met kokend water in de afvoer. Dit zal de verstopping los maken. Kokend water kan je alleen gooien als je metalen of keramische buizen hebt, omdat de hitte de verbinden op pvc-buizen zal losmaken. Als je pvc-buizen hebt moet je in plaatst van kokend water, heet water gieten. Deze methode kan effectief zijn bij vetophoping of voedselophoping, maar het is onwaarschijnlijk dat het werkt bij vaste en hardnekkige verstoppingen.

 1. Chemicaliën gebruiken

Op de markt zijn er verschillende chemicaliën te verkrijgen om verstoppingen te verhelpen. Je kan je geluk hiermee proberen. Zorg ervoor dat je gebruiksaanwijzingen volgt en jezelf goed beschermt tijdens het gebruik.

 1. Zuiveringszout en azijn

Deze aanpak is een natuurlijk alternatief voor het gebruik van chemische afvoerreinigers op verstopte afvoeren. Zuiveringszout en azijn zijn ook gewone huishoudelijke artikelen die je waarschijnlijk al in jouw keuken zult hebben. Volg deze stappen om het mengsel zijn magie te laten werken:

 • Verwijder het stilstaand water uit de wasbak met een kopje of kom.
 • Giet een kopje zuiveringszout in de afvoer, gebruik een spatel of lepel om het poeder indien nodig door de afvoer te duwen.
 • Giet een kopje witte azijn in de afvoeropening.
 • Plaats een stop of deksel op de afvoer om de opening af te dichten.
 • Laat het mengsel 15 minuten staan.
 • Verwijder het deksel en laat heet kraanwater door de afvoer lopen.
 • Gebruik kokend water om intensere klompen uit elkaar te halen.

Zoals met elke ontstoppingsmethode, heeft dit natuurlijke alternatief geen 100% slagingspercentage. Als het echter lijkt alsof je vooruitgang boekt op de verstopping nadat je de stappen hebt voltooid, herhaal je het proces om de blokkering te verdubbelen.

 1. Toilet ontstopper

Toiletklompen komen bijna altijd voor aan de bovenkant van de strakke, opwaarts gebogen sifon die deel uitmaakt van de armatuur. In sommige gevallen kan een zuiger voldoende kracht leveren om de weg vrij te maken, maar je zult vaak genoeg toch een closet auger moeten gebruiken. Dat is speciaal ontworpen on in verbindingen te kunnen gaan.

 1. Een loodgieter bellen

Voor hardnekkige verstoppingen en verstoppingen in de riool of diep in de leidingen moet je loodgieter Eindhoven inschakelen. Als je de liggingen van je pijpen niet kent, is het moeilijk om de plek van de verstopping te vinden. Ook afvoeren hebben hardnekkige verstoppingen. Het maakt niet uit welke methode of strategie je toepast niets zal helpen. De loodgieter heeft de nodige apparaten om een verstopping snel op te sporen en gemakkelijk te verhelpen. Bel de loodgieter als niets helpt, want een verstopping kan grote problemen bezorgen.