Airco

Een airco -en/of koeltechniek installatie kan je tegenwoordig niet meer wegdenken. Het is niet langer een luxe artikel en het wordt steeds meer verkocht aan de particuliere klant. Maar ook firma’s, KMO’s als grote bedrijven blijven nog altijd vragende partij voor een professionele airco installatie. Een airco installatie zorgt voor een aangename sfeer binnenshuis of op de werkvloer. Wat kan A.T.W. Elektriciteitswerken dan voor u betekenen? Wij adviseren u bijvoorbeeld over het koelingmateriaal en de ruimte die u wil gebruiken voor de airconditioning, welke mogelijkheden het beste aan uw ruimte voldoen en wat de volledige installatie van uw systeem inhoudt.

Wat is airconditioning?

Airconditioning , vaak afgekort als A/C of AC , is het proces van het verwijderen van warmte en het regelen van de vochtigheid van de lucht in een afgesloten ruimte om een ​​comfortabelere binnenomgeving te bereiken door gebruik te maken van aangedreven “airconditioners” of een verscheidenheid aan andere methoden, inclusief passieve koeling en ventilatieve koeling . Airconditioning is een lid van een familie van systemen en technieken die zorgen voor verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) .
Wat is airconditioning? Het AC-systeem voor thuis uitgelegd
Je huis op elk moment van het jaar op de juiste temperatuur hebben is niet de gemakkelijkste taak, maar het is iets dat we allemaal proberen te bereiken. Vooral in de zomer kan je huis al gauw ondraaglijk warm worden en soms biedt het openen van ramen en deuren gewoon niet genoeg verlichting.

Airconditioning (vaak AC, A/C of airco genoemd) is een systeem dat wordt gebruikt om de temperatuur in een binnenruimte te verlagen door de aanwezige warmte en vocht uit de kamer te verwijderen.

In wezen werken ze door warme lucht in een systeem te brengen en koude lucht te verspreiden, maar er is veel meer bij dit proces.

Tijdens het airconditioningproces in huis wordt een vloeistof (normaal gesproken water of lucht) gekoeld door de verdamping van een andere vloeistof, het koelmiddel. Uw airconditioner zet gas snel om in vloeistof en weer terug met behulp van chemicaliën die de warme lucht uit uw huis verwijderen. Daarna wordt het buiten afgevoerd. Simpel gezegd regelt een airconditioningsysteem de temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit in binnenruimtes.

Hoewel het basisconcept achter airconditioning al bestaat sinds de oude Egyptische tijd, werd de allereerste moderne airconditioning in 1902 uitgevonden door Willis Carrier als reactie op een probleem met de luchtkwaliteit door een uitgeverij in New York.

De uitvinding regelt niet alleen de temperatuur, maar ook de vochtigheid van een ruimte, door de lucht af te koelen door deze over koude spiralen te laten stromen, waardoor ze het vocht in de lucht kunnen regelen. Kort daarna werd airconditioning geïntroduceerd in auto’s en ook om het wooncomfort te verbeteren. Door de jaren heen is de verkoop van airconditioningunits enorm gestegen als gevolg van de behoeften van de consument.

Wat is handmatige airconditioning?

Handmatige airconditioning geeft u de controle om uw apparaat aan en uit te zetten wanneer u maar wilt. U hoeft niet te wachten tot de airconditioning in werking treedt, aangezien deze niet wordt geregeld door een thermostaat.

Als u wilt dat uw airconditioningsysteem automatisch is met weinig input van u, dan heeft u een automatisch airconditioningsysteem nodig. Dit zorgt ervoor dat uw systeem wordt ingeschakeld wanneer u het instelt, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het elke dag opnieuw bezoeken van de bedieningselementen.

Hoeveel kost airconditioning?

Airconditioningsystemen kunnen in prijs variëren, net als bij elk ander apparaat dat u koopt. Een goedkope airconditioning kan variëren van ongeveer £ 500 tot £ 1000, met duurdere modellen die u ongeveer £ 6000 of meer kosten. Voor een nauwkeuriger, gepersonaliseerde offerte voor welk airconditioningsysteem ideaal is voor uw huis, gebruikt u onze tool ‘ Vind een A/C-systeem ‘. Het is gemakkelijk te gebruiken en geeft u binnen twee minuten aanbevelingen.

Soorten airconditioning.

Er zijn veel verschillende soorten airconditioning units, en welke u kiest, hangt volledig af van uw individuele behoeften. Bijvoorbeeld hoe groot de ruimte is, hoeveel warmte er in die ruimte wordt opgewekt en welk type besturing je nodig hebt. Het juiste type voor uw behoeften is essentieel om uw energieverbruik onder controle te houden en uw ruimte op een draaglijke temperatuur te houden. Dit zijn de belangrijkste soorten:

Wandgemonteerd airconditioningsysteem met split-unit

De splitsysteem airconditioner bestaat uit zowel een buiten- als een binnenunit. De buitenunit wordt geïnstalleerd op of nabij de buitenmuur van de kamer die u wilt koelen, en bevat de compressor, condensorbatterij en expansiebatterij. De binnenunit zit aan de muur en bevat de koelspiraal en een luchtfilter. Beide units zijn verbonden met draden en slangen.

Een geweldige optie voor huizen, split-systemen zijn erg stil omdat de compressor en ventilator zich in de buitenunit bevinden en meerdere binnenunits mogelijk maken die op een enkele buitenbox zijn aangesloten.

Verpakte airconditioning

Terwijl traditioneel een airconditioningsysteem uit twee delen bestaat; een buitencondensor en een binnenluchtbehandeling, in een verpakte airconditioner, alle onderdelen zijn ingesloten in een enkele doos, meestal op de buitenmuur of het dak van een gebouw.

Verpakte airconditioningsystemen hebben een hogere koel- of verwarmingscapaciteit, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in grotere huizen of commerciële gebouwen. Ze werken door de enkele component te installeren en het systeem aan te sluiten op kanalen die in verschillende kamers zijn gelegd. Door elektriciteit als krachtbron te gebruiken, circuleert de unit het koelmiddel door de spoelen. Warme lucht wordt vervolgens door een ventilator naar binnen getrokken en stroomt over de koude verdamperspiraal, waardoor deze wordt gekoeld. De koele lucht wordt vervolgens door de kanalen het gebouw in geduwd.

Centraal airconditioningsysteem

Centrale airconditioningsystemen worden over het algemeen gebruikt om grote huizen of gebouwen zoals sportscholen of kantoren te koelen. Deze centrale systemen zijn het meest voorkomende type luchtkoelsystemen omdat ze snel en efficiënt grotere ruimtes kunnen koelen.

Het systeem werkt vanuit een koelcompressor, die buiten staat. Net als bij andere airconditioners, wordt een spoel gevuld met koelmiddel gebruikt om de lucht te koelen, die vervolgens door een ventilator wordt uitgeblazen en door het gebouw wordt gecirculeerd met behulp van kanalen op de muren of vloeren. Als er warme lucht in een ruimte is, registreren de kanalen de warmte en wordt de lucht terug naar de airconditioner getransporteerd om naar buiten te worden geduwd.

Andere soorten AC-systemen

Dit soort airconditioningsystemen zijn niet zo populair in het VK, maar zijn zeker het vermelden waard:

Venster Airconditioner

Deze airconditioners worden bij een raam geïnstalleerd en worden gebruikt om een ​​enkele kamer of ruimte te koelen. Ze zijn ideaal voor huizen waar mensen de neiging hebben om één kamer tegelijk te bezetten. Een raam-airconditioningsysteem is een op zichzelf staande, op zichzelf staande unit, waarbij alle componenten in een enkele doos zitten.

De raamairconditioner is relatief goedkoop in aanschaf en gebruik en ook nog eens erg compact. Deze apparaten worden langs de onderste helft van het raam geïnstalleerd en trekken warme lucht uit de kamer en duwen deze naar buiten, waarbij koude lucht in de ruimte wordt geblazen om deze af te koelen.

Draagbare airconditioning unit

Deze kleine airco doet wat het belooft. Het is een mobiele unit die geen permanente installatie vereist. Ze zijn eenvoudig te installeren en werken door de warmte uit de lucht in uw kamer te verwijderen via een kleine uitlaat. Dit apparaat kan van kamer naar kamer worden verplaatst naar waar de meeste aandacht nodig is.

Thuis airconditioning wordt langzaam een ​​populaire keuze voor Britse huizen nadat het hier al een aantal jaren niet al te gebruikelijk is geweest. Als uw huis de neiging heeft om in de zomer te warm te worden, kunt u overwegen om thuisac-units te kopen.

Wat is airconditioning? Wat zijn de verschillende soorten? In deze gids leggen we uit hoe uw huis kan profiteren van een airconditioningsysteem en hoe we u kunnen helpen bij het kiezen van uw ideale airconditioning. Airco condensor units buiten een gebouw. Op het raam gemonteerde airconditioner voor gebruik in een enkele kamer

Plafondgemonteerde cassette AC en een wandgemonteerde AC op de achtergrond

Airconditioners, die doorgaans gebruik maken van dampcompressiekoeling , variëren in grootte van kleine units die worden gebruikt in voertuigen of eenpersoonskamers tot enorme units die grote gebouwen kunnen koelen. [1] [2] Luchtwarmtepompen , die zowel voor verwarming als voor koeling kunnen worden gebruikt , komen steeds vaker voor in koelere klimaten.

Volgens het International Energy Agency (IEA) waren er in 2018 1,6 miljard airconditioningsunits geïnstalleerd, die goed waren voor naar schatting 20% ​​van het elektriciteitsverbruik in gebouwen wereldwijd, en het aantal zal naar verwachting groeien tot 5,6 miljard in 2050. [3] De Verenigde Naties riepen op om de technologie duurzamer te maken om klimaatverandering tegen te gaan met behulp van technieken zoals passieve koeling, verdampingskoeling , selectieve zonwering, windvangers en betere thermische isolatie . CFK- en HCFK – koelmiddelen zoals respectievelijk R-12 en R-22, die in airconditioners worden gebruikt, hebben schade aan de ozonlaag veroorzaakt ,[4] en HFK-koelmiddelen zoals R-410a en R-404a, die zijn ontworpen om CFK’s en HCFK’s te vervangen, verergeren in plaats daarvan de klimaatverandering . [5] Beide problemen treden op als gevolg van het afblazen van koelmiddel naar de atmosfeer, zoals tijdens reparaties. HFO- koelmiddelen, gebruikt in sommige, zo niet de meeste nieuwe apparatuur, lossen beide problemen op met een ozonschadepotentieel (ODP) van nul en een veel lager aardopwarmingsvermogen (GWP) in de enkele of dubbele cijfers versus de drie of vier cijfers van HFK’s . [6]